maanantai 12. joulukuuta 2016

Urbaaneja seikkailuja


Kävelin eräänä iltana Tuiranpuistossa Oulussa. Puisto on rakennettu Oulun kaupunginsairaalalle  1900- luvun alussa, mutta sehän on jäänyt pieneksi sellaiseen hommaan 70-luvulla ja nyt taloissa on esimerkiksi asumispalvelun yksiköitä ja päiväkoti. Ihana paikka, aivan oma keidas keskellä 60- luvun betonikerrostaloja. Mennyt aika on aina satumaisen tuntuinen, ehkä siksi, että usein se on kaunista ja poikkeaa nykyisestä, joka on usein hyvin funktionaalista ja korutonta. 

Olen lukenut jostain että siellä voi nähdä jopa kärppiä vilistämässä, vaan tuskin erottuvat tuosta valkeasta lumesta. Kesällä olen löytänyt puistosta metsämansikoita ja vadelmia, muistoja puutarhakaupunginosan istutuksista. Tykkään jännistä paikoista ja talvella tästä kaupunkiympäristöstä ei kovin kauas kävelyitä tule tehtyä.

Kärppiä eikä muitakaan eläimiä näkynyt, oli hyvin usvaista, aika lauhaa ja hiljaista joka puolella. Jotain erikoista kuitenkin huomasin ilmaantuneen kesän jälkeen. Vanhoissa rakennuksissa oli näkyvästi seinissä merkintöjä rakennusvuosista. Vaikutelma oli asiallinen ja paikkaansa pitävä, sen verran kuin voi alueen rakennustyylistä päätellä. Mitähän tämä mahtaa tarkoittaa? Sitä en vielä tiedä. 

Kävin myös joulumarkkinoilla, joista mainitsin viime postauksessa. Nyt oli kuitenkin niin, että en oikein saanut fiilistä villasukista ja kangaspussukoista, niitä oli molemmilla markkinoilla riittävästi. Muuten oli kyllä hyvä tunnelma sekä Vanhalla villatehtaalla että Villa Hannalassa, kauniita paikkoja, ekassa en ollut koskaan käynytkään. Paras löytö taisi kuitenkin olla kauppahallin saaristolaisleipä (se leipäkauppa siinä parkkipaikan päässä hallia) <3 Ei liian makea, mutta jämäkkä! Eikä siitä kokonaisesta saanut säästettyä puolikasta jouluun asti.

Kesällä puistossa kasvaa isoja puskia alppiruusuja, tämän olen tajunnut pari vuotta sitten, onneksi. Ne on hyvin hoidettuja, korkeita ja niiden välissä voi kävellä kuin Liisa Ihmemaassa. Semmoinen kait olen näillä urbaaneilla kaupunkiluontoretkilläni. Nämä ruusut ovat viime kesältä.



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti